?>

Fysische elektrotherapie, wat is het en hoe werkt het?

Elektrotherapie is een fysische behandelmethode die wordt toegepast door gediplomeerde fysiotherapeuten. Onder fysische behandelmethoden vallen behandelingen die fysieke prikkels toepassen op het lichaam om het genezend vermogen van het eigen lichaam te stimuleren. Deze prikkels kunnen kou, warmte, druk of in het geval van elektrotherapie elektriciteit zijn. In dit artikel worden de werking van elektrotherapie toegelicht en enkele toepassingen besproken. Wil je na het lezen van dit artikel alsnog meer informatie over elktrotherapie? Neem dan contact op met fysiotherapeut Gemert.

Hoe werkt het?

Bij elektrotherapie worden twee elektroden op het te behandelen lichaamsdeel geplaatst. De elektroden worden precies tegenover elkaar geplaatst. Vervolgens wordt er een hoeveelheid stroom op gezet. Hoe groot de stroom is die erop wordt gezet is afhankelijk van het lichaamsdeel en het doel van de behandeling. Deze stroom prikkelt vervolgens de spieren en de zenuwen. Dit leidt tot een betere doorbloeding en samentrekking van de spieren.

Spierzwakte

Als je bijvoorbeeld een blessure hebt aan een knie, kun je beenspieren niet gebruiken. De spiermassa neemt hier enorm snel door af. Je kunt door je blessure ook geen krachttraining doen, dus de spieren moeten op een andere manier aan het werk worden gezet. Door gebruikt te maken van elektrotherapie kun je spieren geprikkeld worden. De samentrekkingen in de spieren die hier het gevolg van zijn, staan gelijk aan een kleine work-out. Zo kun je toch je spieren ‘trainen’ zonder je knie te gebruiken.

Blessures genezen

Naast het trainen van de spieren kan elektrotherapie ook blessures zelf genezen. De elektroden worden dan op het geblesseerde lichaamsdeel geplaatst. Elektrotherapie wordt bijvoorbeeld toegepast op ingescheurde gewrichtsbanden. De behandeling verhoogt de doorbloeding van het getroffen lichaamsdeel wat op zijn beurt de genezing bevordert.

Pijn bestrijden

Elektrotherapie kan ook worden ingezet om pijn te bestrijden. De stroom wordt dan niet op de spieren gericht, maar op de zenuwen. Het gezonde deel van de zenuw wordt geprikkeld. Deze prikkeling zorgt ervoor dat de pijnprikkels er minder goed doorkomen en de pijn dus vermindert.

Elektrotherapie is een eenvoudig en effectieve fysiotherapeutische behandeling. Vermoed je dat elektrotherapie jou kan helpen? Ga dan eens langs bij jouw fysiotherapeut voor een gesprek. Zij kunnen je aanraden of elektrotherapie of een andere fysische behandeling jou kunnen helpen.